Recenze - Divergence

10. září 2013 v 18:12 | Clara Black |  Recenze knih
Divergence

Autor: Veronica Roth

Série: Povstalecká trilogie

Díl: 1.

Počet stran: 344

Nakladatelství: CooBoo

Rok: 2012

Anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka - úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

Jakmile otevřete knihu a začtete se, nacházíte se spolu s hlavní hrdinkou Beatris v Chicagu. Tedy - v Chicagu z budoucnosti. Lidé jsou rozděleni do pěti frakcí, kterými jsou - Nohroženost, Odevzdanost, Upřímnost, Sečtělost a Mírumilovnost. Každá frakce je odevzdaná jedné ctnosti. A je na každém mladém člověku, až dospěje šestnácti let, aby si jednu z těchto frakcí vybral. Ale ne všichni lidé jsou součástí frakce. Najdou se i tací, kteří frakci nemají. Takovým lidem se říká odpadlíci a zastávají ty nejhorší práce ve městě.
A naše hlavní hrdinku právě takové rozhodnutí čeká. Beatris je právě čerstvých šestnáct let a nastala pro ni doba, kdy bude muset rozhodnout o svém životě. Beatris pochází z rodiny, která patří do oddanosti a já sama jsem měla ze začátku tak trochu pocit, že se od ní očekává, že si oddanost vybere - ale to je jen můj názor.
Beatris doposud žila jako odevzdaná. Nesměla zaváhat, když se naskytla chvíle, kdy někdo potřeboval pomoct a nesměla být sobecká. Ale život v odevzdanosti není zrovna tím, po čem by Beatris toužila. A právě tehdy, když jí je šestnáct let, musí stejně jako všichni ostatní podstoupit talentovou zkoušku, která u Beatris bohužel dopadne úplně jinak, než by kdo očekával. Její výsledky jsou... nebezpečné. A tehdy se Beatris dozvídá, že je divergentní, což je pro ni jakýmsi problémem. Tímto zjištěním a jejím rozhodnutím mezi pěti jmenovanými frakcemi začíná její nový život, který se od jejího původního života liší asi tak jako černá barva od bílé.

S postavami jsem byla více než spokojená - ať už s hlavní hrdinkou nebo s postavami vedlejšími. Beatris je podle mě poměrně sympatická a totéž můžu říct i o ostatních postavách. Čtyřku jsem si hned zamilovala. (Ale to já dělám běžně, že se zamilovávám do postav z knih)
Samotný nápad a ta hlavní myšlenka knihy mi přijde velice zajímavá. Jenom si představte, že žijete v takovém světě. Mě osobně to přijde opravdu zajímavé, jenom bych nechtěla skončit jako odpadlík - bez frakce, protože se lidé na odpadlíky nedívají nejlépe. Být bez frakce je totiž v jejich světě více, než ponižující.
Onehdy jsem někam psala, že čtu Divergence a někdo mi řekl, že se mám připravit na to, že budu chtít Rezistenci. A byla to pravda! Nemůžu se dočkat, až si Rezistenci přečtu.


Moje Hodnocení:

10/10

Přidávám i trailer k filmu, na který se těším úplně stejně moc jako na Catching fire.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Calla Calla | Web | 10. září 2013 v 18:33 | Reagovat

Divergenci jsem četla a patří mezi nejlepší knihy. Sice ji nemám doma, ale měla jsem ji půjčenou z knihovny. Rezistenci jsem taktéž četla a už se prostě nemůžu dočkat posledního dílu. Už aby tady byl! :D

2 Clara Black Clara Black | Web | 10. září 2013 v 18:41 | Reagovat

[1]: Já jsem si Divergenci půjčila taky z knihovny a teď čekám, jestli se dostanu i k Rezistenci :D

3 Chris Chris | Web | 10. září 2013 v 19:21 | Reagovat

Divergence teď spokojeně čeká v knihovně na svou sestřičku. Opravdu, strašně se těším, až budu mít dost peněz na druhý díl, protože po něm pokukuji při každé návštěvě knihkupectví :)
A líbí se mi i ta změna, kdy hlavní hrdinka není dokonale krásná ani jinak perfektní. Nicméně... mě bude asi chvilku trvat, než se k něčemu takovému ve svých příbězích dopracuji:D

4 Clara Black Clara Black | Web | 10. září 2013 v 19:27 | Reagovat

[3]: Jo... já zrovna teď čekám na to, až budu mít peníze na Zmizelou. Na poličce totiž už jsou Ostré předměty a chtěly by někoho, s kým si budou rozumět :D (kdybys to nevěděla, jedná se o stejnou autorku) A na Rezistenci se moc těším :D

5 Chris Chris | Web | 10. září 2013 v 19:39 | Reagovat

[4]:  Tak teĎ jsem na Buxu 'zkontrolovala' Ostré předměty a až mě z té upoutávky běhal mráz po zádech. Rozhodně by to mohla být zajímavá investic, takže ukládám do záložek :)

6 Clara Black Clara Black | Web | 10. září 2013 v 19:45 | Reagovat

[5]: Ostré předměty - to je taky úžasná kniha :D Taky bych mohla napsat recenzi xD Ona Flynnová je podle mě celkově úžasná autorka :D

7 Dragita Dragita | Web | 10. září 2013 v 21:34 | Reagovat

Divergence je mimořádně povedené dílo, Rezistence o trochu méně a já čekám na díl poslední.
Čtyřka je úžasný, ale herec, kterého vybraly, aby ho hrál se mi vůbec nelíbí. :D

8 Clara Black Clara Black | Web | 11. září 2013 v 6:02 | Reagovat

[7]: S Rezistence ještě nevím, protože jsem to nečetla :D Ale k tomu Čtyřkovi - mám ho ráda a je mi jedno, kdo ho hraje :D Říkám si totiž, že to mohlo být horší :D

9 Charbon Charbon | E-mail | Web | 11. září 2013 v 17:36 | Reagovat

Divergence je fakt úžasná kniha a na film se taky moc těším! Na Catching fire samozřejmě taky!!! Jako film má vyjít i Delirium. :D

10 Kate Kate | Web | 13. září 2013 v 17:24 | Reagovat

Proč o téhle knize vidím pořád články? :D

11 Eliza Eliza | Web | 15. září 2013 v 14:35 | Reagovat

Divergenci jsem četla poměrně nedávno. Zaujalo mě to, ale u mě by to na desítku nedopadlo. Nevím, něco se mi prostě nezdá. Čtyřka si moje sympatie zrovna nezískal, tohle je jedna z těch knížek, kde mě zajímají spíše vedlejší postavy než Tris a její patálie. Nicméně, na film jsem poměrně zvědavá :D

12 Clara Black Clara Black | Web | 15. září 2013 v 14:54 | Reagovat

[9]: Jéééj, můj člověk :D

[10]: Netuším :D

[11]: Tak každý je jiný, proto máme rozdílné názory :D

13 Knihofil18 Knihofil18 | 15. září 2013 v 14:58 | Reagovat

Tú knihu milujem... čítala som aj druhú časť a teším sa na záver trilogie. :)

14 Clara Black Clara Black | Web | 15. září 2013 v 15:08 | Reagovat

[13]: Já jí mám taky moc ráda :D Ráda bych si přečetla i druhý díl, ale ještě jsem se k němu jaksi nedostala :D

15 Lillen A. Blake Lillen A. Blake | Web | 20. září 2013 v 20:17 | Reagovat

To vypadá zajímavě :)) Zkusím se po tom podívat :)

16 Pajush Pajush | 11. května 2014 v 12:31 | Reagovat

Já jsem přečetla všechny 3 díly, a třetí mě zklamal :( hlavně závěrem, přála jsem si, aby při skončení toho všeho, oba žili spolu ale nestalo se tak :( ale jinak je to úžasný !

17 Mirimë (Karolína Kahounová) Mirimë (Karolína Kahounová) | Web | 18. června 2014 v 11:44 | Reagovat

Já jsem Divergenci i Rezistenci přečetla a teď čtu zrovna Alianci :)

Tvá recenze se mi líbí. A vidím, že máme podobný názor.

18 rpgdivergent rpgdivergent | Web | 23. června 2014 v 15:35 | Reagovat

----•○•----- New York v časech divergence, uzavřený -za hradbami čeká možná právě na vás. Můžete být studenti, občané, nebo dokonce velitelé jedné z pěti frakcí. Založte si rodinu, mějte úspěšnou kariéru, nebo se naplno oddejte povinnostem vaší frakce. Zaregistrujte se, zjistěte své předpoklady a začněte hrát v několika z našich RPG místností. Nejdřív frakce-potom krev... nečekej a klikni -----> http://rpgdivergent.blog.cz -----•○•-----

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama